PARZYZIÓŁKA

Tytuł : Parzyziółka

Ilustracje : Dorota Wojciechowska – Danek

Wydawnictwo : https://wydawnictwo-tadam.pl/

Nie wiem czy wiecie, ale jednym z moich marzeń jest miejsce, w którym znajdowałyby się palety, a w nich doniczki z różnymi ziółkami i przyprawami.

Mam bardzo dużo przyziemnych marzeń, które jak tylko będę mogła będę jedno po drugim realizować. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie i będziecie towarzyszyć. 

Książka, którą dla Was przygotowałam jest cudownym początkiem przygody w naszym życiu z tak ważnymi roślinami.

Publikacja ma bardzo ciekawy format, pięknie pachnie i ciężko oderwać oczy od jej oprawy.

„Witam Cię serdecznie, nazywam się profesor Parzyziółko i zapraszam do magicznego świata ziół. Dzięki moim zapiskom odkryjesz sekrety ziół i zawodu zielarza, dowiesz się, co wspólnego bazyliszek ma z bazylią, po co starożytni Rzymianie nosili liście laurowe na głowie, a także czego najbardziej boją się komary. „(…)

Pierwsze co rzuca się w oczy to cudowne ilustracje, są bardzo kojące i uspakajające.

Znajdziecie tutaj oznaczenia, symbole, które są wskazówką gdzie możecie znaleźć ziołowe rośliny:

Dom

Las

Ogród

Łąka

Każda jest opisana i przedstawiona poprzez obrazek, pod którym widnieje również jej łacińska nazwa.

Cynamonowiec

„Drzewa cynamonowca porastają tropikalne rejony Azji, a ich kora oczyszczona i wysuszona na słońcu zwija się w złocistobrązowe rurki, które nazywany cynamonem(…)”

Rozmaryn 

W starożytności rozmarynowi przypisywano zdolności magiczne, jego gałązki były palone podczas rytualnych obrzędów. Obecnie rozmaryn nie służy do przepędzania złych duchów, lecz wrzucony do ogniska lub rozpalonego grilla, swoim wonnym dymem nada wspaniały aromat pieczonym potrawom, a przy okazji ustrzeże przed opętanymi komarami”

Profesor Parzyziółko wprowadzi nas w tajemnice zastosowania ziół, przykładowo w :

medycynie

kuchni

czy w formie naparu

Lubicie domowe mikstury? Idealnie! Będziecie zachwyceni przepisami na :

cynamonowe ciasteczka

olej z bazyliszka

czy ziołowe krakersy –

Składniki :

1 gałązka bazylii

1 gałązka oregano

1 gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

4 łyżki starego żółtego sera

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 kostki masła

1 jajko

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

dwie miski, nożyk, blender, piekarnik, papier do pieczenia.

Przepis :

Listki z gałązek bazylii,oregano i rozmarynu obrywamy, siekamy i wrzucamy do miski. W tej samej misce co zioła lądują również jajko, masło, ser, posiekana cebula i czosnek. Całość miksujemy przy użyciu blendera. Do osobnej miski wsypujemy mąkę , sodę, oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miski z mokrymi składnikami. Zagniatamy ciasto dopóki nie przestanie lepić się do rąk, następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy niewielkie trójkąty,które ułożymy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krakersy pieczemy około 10 minut w 190 stopniach, aż się przyrumienią.

Smacznego!

Jeżeli jesteście fanami ziół i chcielibyście przekazać początkującą wiedzę swoim dzieciom ta książka będzie idealna.

 Zapragnęliście więcej?  Zapraszam Was serdecznie do tej interesującej publikacji, w której znajdziecie mnóstwo inspiracji i z powodzeniem będziecie rozwijać się jako zielarze!

Wiek 3 plus.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć ❤️

Zapraszam i serdecznie polecam ❤️

 

Książkę kupicie w internetowej księgarni

Możecie również przejrzeć inne propozycje z kategorii dziecięcej

W obu przypadkach wystarczy kliknąć w logo.